Pages

martes, 19 de octubre de 2010

JA ARRIBA EL TEMPS DE MENJAR CASTANYES...

Hola petits plastidecors! 

La tardor és sinònim de fulles seques i de...castanyes! Com sabeu ja falta molt poc perquè tornem a gaudir de la Senyora Castanyera i les seves castanyes! 
Aquest és el fruit típic d’aquesta època i, tot i que es poden menjar durant tota la temporada, hi ha una nit que no poden faltar: la nit d’abans de Tot Sants.
Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
Amb la tardor arribava el fred i la gastronomia s’adaptava a les necessitats. Les castanyeres surtien als carrers de tots els pobles, viles i ciutats; a les seves parades començaven a torrar les castanyes, sempre acompanyades pels moniatos, el segon ingredient principal d’aquesta celebració.
 Qui no recorda a les castanyeres de quan érem petits?
Mentre torraven les castanyes, amb el fred que feia, aprofitaven per escalfar-se les mans.
I aquesta també és la nit dels panellets.

Preparació dels panallets:
Posem a bullir els moniatos. Quan estiguin ben tous, els retirem de l’aigua: que quedin ben escorreguts. Després, encara calents, els pelem i els aixafem amb una forquilla fins que quedi una pasta homogènia. Ho deixem reposar.
Quan estigui la pasta tèbia, hi afegim el sucre (és millor haver-lo passat per la picadora prèviament), l’ametlla en pols i la pell de la llimona ratllada. Ho aixafem bé tot amb una forquilla fins que vagi quedant una pasta unida i compacta. Quan tinguem ja la pasta, ens untem les mans amb farina i seguim treballant la massa amb les pròpies mans.
Deixar reposar la pasta de 12 a 24 hores.
Preparem en un plat els pinyons i en un altre les ametlles trossejades. En un altre plat, batem un ou.
Preparem boletes amb la pasta.
Pels panellets de pinyons, agafem les boletes i les untem amb l’ou batut i les cobrim amb pinyons (la millor manera és agafar els pinyons amb la mà, posar la boleta untada al mig, i començar a pressionar amb les dues mans, fent que els pinyons quedin enganxats i que la boleta segueixi essent rodons).
Pels panellets d'ametlles, fem el mateix procés, però amb l’ametlla. En el moment que pressionem les ametlles amb les mans contra les boletes untades, procurem que la bola es converteixi en una forma més de croqueta.
Untar una safata amb margarina i col·locar els panellets. Posar la safata al forn (que prèviament haurem encès per tal que ara estigui calent, i coure els panellets a 225-250 graus de 8 a 10 minuts.

Esperem que us agradin molt i gaudiu aquestes festes!

A més a més, per acabar de conèixer aquesta història us deixem el conte virtual de la Maria la Castanyera. Esperem que us agradi! Cliqueu sobre la Castanyera!

I per acabar de completar la informació, us deixem una activitat sobre la castanyada creada a través del Quadern Virtual.(Per poder fer l'activitat heu de clicar damunt de quadern virtual!).

 Passeu una bona castanyada!

Els plastidecors Albert, Àgata i Neus


1 comentaris:

PLASTIDECORS dijo...

Esperem petits plastidecors, que us hagi agradat la recepta i que us hagin quedat uns panellets molt boons! :)

Publicar un comentario