Pages

jueves, 7 de octubre de 2010

JCLIC

El projecte JClic és una evolució del programa Clic 3.0 una eina per a la creació d'aplicacions didàctiques multimèdia amb més de 10 anys d'història. Al llarg d'aquest temps han estat molts els educadors i educadores que l'han fet servir per crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària.
Els objectius que van difondre aquest projecte van ser:
     - Fer possible l'ús d'aplicacions educatives multimèdia "en línia", directament des d'Internet.
     - Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
   - Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com ara Windows, Linux, Solaris o Mac OS X.
     - Utilitzar un format estàndard i obert per a l'emmagatzematge de les dades, per tal de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
Ampliar l'àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades.
     - Recollir els suggeriments de millores i ampliacions que els usuaris heu anat enviant.
   - Fer possible que el programa pugui anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.
  - Crear un entorn de creació d'activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d'usuari.
L'eina de programació escollida ha estat el Java, i el format per a emmagatzemar les dades de les activitats és l'XML.
Components:
El JClic està format per quatre aplicacions:
JClic applet: “applet”que permet dibuixar les activitats Jclic dins d'una pàgina web.

JClic player: Un programa independent, que un cop instal·lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador (o des de la xarxa) sense que calgui estar connectat a Internet.

JClic author: L'eina d'autor que permet crear, editar i publicar les activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva.

JClic reports: Un mòdul de recollida de dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes.

El primer mòdul (l'applet) es descarrega automàticament la primera vegada que es visita alguna pàgina que contingui un projecte JClic incrustat. Els altres tres es poden instal·lar a l'ordinador mitjançant Java WebStart des de la pàgina de descàrregues.

El JClic és un projecte de programari lliure que el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de la comunitat sota els termes de la Llicència Pública General de GNU (GPL). Això us permet emprar-lo, distribuir-lo i modificar-lo lliurement sempre que respecteu determinades condicions, entre les quals cal destacar el reconeixement d'autoria i la persistència de la llicència GPL en qualsevol obra derivada. El codi font del JClic es troba disponible al portal de desenvolupament.
Formats de dades:
Les dades del JClic s'emmagatzemen en format XML. Això permet la seva integració en bancs de recursos d'estructura complexa, així com la reutilització dels projectes JClic en altres aplicacions.
El JClic treballa amb dos tipus de fitxers:
Fitxers amb extensió .jclic
Són documents XML que contenen la descripció completa d'un projecte JClic. L'estructura d'aquests documents està descrita en l'esquema XML jclic.xsd.
L'element arrel dels documents jclic porta el nom i conté quatre elements principals:
Informació sobre els autors/es del projecte, descriptors temàtics, revisions, etc.

Conté elements del tipus
que defineixen el funcionament i les característiques pròpies de cada activitat.
Descriu l'ordre en què s'han de presentar les activitats i el comportament dels botons d'avançar i retrocedir.

Relació del nom i la ubicació de tots els ingredients necessaris per a executar les activitats: imatges, sons, vídeo, MIDI, fonts TTF... etc.
Fitxers amb extensió .jclic.zip
Són arxius ZIP estàndard que contenen un únic document .jclic i alguns o tots els ingredients (imatges, fitxers multimèdia...) necessaris per executar les activitats. L'ús d'aquest format permet encapsular un projecte en un únic fitxer.
A més d'aquests dos formats, el JClic és capaç també d'importar els fitxers PAC i PCC del Clic 3.0.
Internacionalització
Tots els textos i missatges del JClic es troben en fitxers externs, per tal de simplificar la seva traducció a altres idiomes.
Tant els textos del programa com els de les activitats es troben en format Unicode. Això permet emprar-lo amb alfabets i sistemes d'escriptura no-occidentals. El programa suporta també la representació i escriptura bidireccional (dreta-esquerra o esquerra-dreta) quan l'idioma emprat així ho requereixi. El projecte de desenvolupament està obert a la participació de tots els que vulguin elaborar traduccions del programa a altres idiomes.
El Clic 3.0 és un programa de lliure distribució per al desenvolupament d'activitats educatives multimèdia.
Permet crear diferents tipus d'activitats: trencaclosques, associacions, sopes de lletres, mots encreuats, activitats d'identificació, d'exploració, de resposta escrita, activitats de text i altres.
Les activitats poden contenir text, gràfics, sons i altres recursos multimèdia. També és possible encadenar grups d'activitats en paquets per tal d'executar-les seqüencialment. El programa pot enregistrar els resultats de les activitats en una base de dades.
El Clic 3.0 funciona en entorns Windows versió 3.1 o superior, i està disponible en set idiomes: català, espanyol, basc, gallec, francès, anglès i alemany. El JClic és una versió més actual del programa, totalment compatible amb els materials creats amb el Clic 3.0.
L'instal·lador del programa, que es pot descarregar lliurement des de la zonaClic, copia al vostre ordinador els elements necessaris per fer funcionar el Clic 3.0, així com un paquet d'activitats de demostració i les utilitats ClicPac (per a compactar i descompactar paquets d'activitats) i ClicDB (per a gestionar la base de dades dels resultats de les activitats).
Es poden descarregar també dos complements opcionals al programa: el generador d'instal·ladors d'activitats MKInst i el mòdul ClicRT, que permet convertir els paquets d'activitats Clic en fitxers executables autònoms.

Si voleu veure un exemple de JClic...

 Esperem que us hagi servit de profit!! 

Els plastidecors Albert, Àgata i Neus

0 comentaris:

Publicar un comentario